Gratäng på stuvad blomkål och morötter med rökt fläskfilé

IMG_1405

Behöver ju inte vara ”mat och potatis” jämt. Idag lättstuvade jag ett halvt blomkålshuvud och en morot i slantar. Lät blomkålsbitar och morotsslantar sjuda i saltat vatten en liten stund. Hällde av, men inte bort, kokvattnet. Gjorde stuvning av smörolja och lite vetemjöl, dvs bottenredning, tillsatte lite grädde och en skvätt av kokvattnet. Smakade av med salt, vitpeppar från kvarn och lite vit balsamvinäger. Vände ned blomkål och morötter och skedade upp i smord gratängform, stek sedan ned skivor av den rökta fläskfilén (går bra med kassler också) och täckte med en näve riven smakrik ost. Gratinerade i ugnen på gratängläge tills osten smält och ytan fått lite färg.

Serverade med inlagd gurka och tomater.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.