Buljong- och vinbräserad lammlägg med råstekt mandelpotatis och steklök

buljong- och vinbräserad lammlägg

Nu kände jag för att ta vara på lillördagen – lite extra smarrigt till middag med ett gott rödvin till. Hade tagit fram ett par lammläggar. Tinade dem redan igår. Lade läggarna i en trång ugnsform med lock, kryddade med lite salt och peppar och fyllde på buljong och rödvin så det täckte 3/4 av läggarna. Tillsatte några lagerblad och en rödlök i klyftor och ställde under lock i 125-130 graders ugn. Läggarna fick bräsera i ugnen under 5-6 timmar (går att låta stå i ugnen över dagen eller natten också – räcker då med 115 graders ugn), tills de var riktigt möra. Fick svalna under lock i ugnsformen.

Stekte klyftor av mandelpotatis i rapsolja på medelvärme tills de mjuknade, ökade värmen mot slutet så de fick bra färg. Saltade med flingsalt och lade upp på hushållspapper och höll varma.

Buljongen från lammet silade jag upp i en kastrull och reducerade till angenäm styrka och smak. Redde av med majsstärkelse utrört i kallt vatten.

Kokade steklökar en stund och spolade därefter i kallt vatten. Skalade lökarna genom att ”trycka” ut löken från skalet. Stekte löken i smörolja, socker och salt tills de fick lite färg, hällde på en liten skvätt röd balsamvinäger som fick ånga bort under omrörning.

Serverade lammläggen genom att plocka isär köttet och trycka ner i en cylinder på tallriken (fick oxsvans serverad så på en spansk restaurang förra året, tyckte de var bra att slippa joxa med benen på tallriken), lyfte bort cylindern, skedade på skysåsen, dels på köttet och sedan lite på den varma trallriken och lade sist på potatisklyftorna, steklöken och ett par körsbärstomater.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.