Skink- och palsternacksgratäng med uppiffad delikatesspotatis

Skink- och palsternacksgratäng

Fixade mat till söndagens jakt, 15 matglada män i sina bästa år är tacksamt att laga mat till, efter en förmiddag i skogen smakar det gott med lite varmt käk. Ställer lite speciella logistikkrav att fixa jaktlunch, ska helst vara en eller två formar som tål att stå på uppvärmning några timmar.

Hade två färdigkokta julskinkor (á ca 2 kg) som jag köpte till bra pris. Skalade ett drygt kilo palsternackor som jag skar i bitar och kokade i saltat vatten tills de mjuknat något. Tog upp de kokta palsternacksbitarna och lade i en gratängform. Hällde över kokvattnet i en rostfri bunke. Ställde tillbaka kastrullen på spisen och gjorde en bottenredning av smörolja och vetemjöl och spädde med kokvattnet, lite i taget. Tillsatte sedan grädde och smakade av med salt, nymalen vitpeppar och en liten skvätt vit balsamvinäger. Skar också en purjolök i bitar och rörde ner i gratängsåsen.

Skivade skinkan i centimetertjocka skivor som jag varvade med palsternacksbitarna i gratängformen, hällde sedan över gratängsåsen och rev en försvarlig mängd lagrad hårdost över och gratinerade i 225 graders ugn tills allt blev genomvarmt och ytan fått en fin färg.

Kokade oskalad delikatesspotatis tills den var nästan färdig. Hällde bort kokvattnet och rörde ned potatisarna i en ugnsform, hällde över smörolja, persillade, ruccolasallad och blandade – urkärnade – svarta och gröna oliver. Blandade slutligen om alltsammans så det fördelades runt i formen.

Ställde sedan formarna kallt och lade på folie när det svalnat.

Värmde upp formarna i knappt 100 graders ugn under förmiddagen tills det var dags att bjuda mina jaktkolleger på maten som blev väl så uppskattad .

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.