Hjortfärsbiffar med ugnsbakade delikattesspotatisar och gräddsås

Hjortfärsbiffar med ugnsbakade delikatesspotatisar

Lunchgäster idag, bjöd på närproducerade råvaror i form av hjortfärs från det egna jaktlaget, Carlströms bacon, potatis från Roslunds odlingar i Västra Skedvi, heminlagd gurka a´la Nils Emil och aroniagelé som jag kokade härom dagen.

Saltade och pepprade hjortfärsen och blandade om och ställde i kylen ett par timmar. Blandade ströbröd, soja, lite portvin och grädde. Ströbrödet fick svälla i vätskan. Rev en halv rödlök i färsen, tillsatte två ägg och ett par skedar Keso (färsen är så mager – Keson gör att den inte blir torr). Blandade sedan i ströbrödsröran med färsen. Saltade lite mera och vred några varv med svartpepparkvarnen. Stekte en klick färs som jag sedan smakade av. Gjorde pannbiffstora bollar av färsen som jag plattade till och lindade Carlströms goda bacon runt varje biff. Stekte färsbiffarna i rätt het panna på båda sidor och lade sedan över i ugnsform där de fick gå färdigt i ugnen, ca 160 grader. Tappade lite vatten i stekpannan och kokade ur smakerna som fanns kvar där. Silade sedan ifrån och tog vara på skyn som jag använde som bas till såsen som jag gjorde på en bottenredning (smör och vetemjöl). Tillsatte grädde, portvin, lite Kikkoman soja och smakade av med en skvätt balsamvinäger samt salt och peppar.

Körde delikatesspotatisar med skal i 225 graders varmluft tillsammans med klyftor av rödlök och rapsolja. När potatisen var klar tog jag ut formen, blandade runt potatisarna med lite persilade och strimlor av färsk mangold direkt från kökslandet.

Serverade färsbiffarna med såsen, de ugnsbakade potatisarna, inlagt gurka och aroniagelé!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.