Ragu på rotfrukter och linser med ugnsstekta kycklinglårbitar

Ragu på rotfrukter och linser med ugnsstekta kycklinglårbitar

Det är inte bara med de animaliska råvarorna man varierar sin kost utan kanske i ännu högre grad är det med tillbehören man skapar de stora variationerna. Jag var på ett seminarium i veckan om viltkött, lett av den välkända kocken, kokboksförfattaren och gastronomen KC Wallberg som jag fick inspiration till det här tillbehöret till helt vanliga ugnsstekta kycklinglår med ben – en ragu av finskurna rotfrukter, lök och linser. Hade torkade linser hemma i skåpet som jag sköljdes och kokade enligt anvisningar på påsen redan kvällen innan jag skulle ha dem, ni vet det där med ”mat i morgon”.

Började med att salta runtom på kycklinglårbitarna, vände dem i rapsolja och lade dem i ugnsformen med skinnsidan uppåt, bäddade ned ett par kvistar färsk timjan och rosmarin mellan kycklingbitarna och körde i 175 graders varmluftsugn tills bitarna var genomstekta, tog nog runt 45 minuter.

Under tiden som kycklingen gick i ugnen skalade jag ett par morötter och palststernackor och en röd lök som jag sedan skivade tunt på en mandolin (finns ju en uppsjö av verktyg/manicker som man kan skära grönsaker med, den gamla hederliga ”månlandaren” t.ex. – alla sätt är bra utom de dåliga!). Lät först lökskivorna svettas i rapsolja i en rymlig kastrull på låg värme. Höjde värmen till medel och tillsatte de skivade rotfrukterna, en finskuren spetspaprika och ett par stjälkar selleri i fina skivor och sist de färdigkokta linserna från kylen och rörde om ordentligt. Eftersom jag inte ville ha några andra smaker än från de råvaror som ingår i ragun tillsatte jag bara lite salt. Rörde om i ragun och tog av från värmen när morotskivorna var lagom al`dente.

Serverade ragun med de ugnsstekta kycklingbitarna med ett par tomatklyftor, några kumminkryddade ostbitar och lite balsamvinägersirap.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.