Löjromsgravad strömming

inlagd löjromsströmming

Ska det vara så ska det, havets enklaste och billigaste råvara tillsammans med den dyraste och mest exklusiva!

Visserligen hade jag löjrom från Vänern och inte från Kalix, men det duger jättebra, också en riktig delikatess. Har tagit inspiration av Leif Mannerströms bok Sill & Strömming till den här goda förrätten eller lyxlunchen!

Hade köpt ett halvt kg strömmingsfilé som jag drog skinnet av (lätt om man håller tummen och pekfingret om den ena filéhalvan och tar tag i det övre hörnet av  köttsidan från mitten med den andra handen och drar filéhalvan nedåt så brukar det följa med riktigt bra) som jag sedan lade i en lag som jag rört ihop av 1/2 dl ättikssprit (12%) , 4 dl vatten, 1 msk salt och 2 msk socker och ställde i kylen över natten.

Hällde av lagen och lät strömmingen rinna av i durkslag. Rörde ihop 2 dl crème fraische, ett par tre msk majonnäs, några droppar Worchestersås, ett par finhackade smålökar, saften från en citronklyfta, salt och vitpeppar från kvarn – och löjrom efter behag samt lite finskuren gräslök. Vände ned strömmingsfiléerna i den goda såsen så den blandade sig riktigt ordentligt. Ställde sedan kallt i minst några timmar men helst 1 dygn!

Serverade strömmingen i såsen med ett par ägghalvor, en klick löjrom, kokt potatis och en dillvippa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.