Grillad lax, färsk vit sparris och ramslöksmajonnäs.

Grillad lax, färsk vit sparris och ramslöksmajonnäs

Inget grillväder ute idag så det fick bli grillpannan på spisen istället. Härliga sparristider, nu kommer först den tyska vita sparrisen men snart är den svenska här också!

Laxfilén saltade jag ett par timmar innan den skulle göras iordning, ställde den i kylen. Torkade av filén med ett hushållspapper, kryddade med en fiskkryddblandning. Hällde på lite olivolja och värmde upp grillpannan på spisen. Skar portionsbitar av laxfilén och grillade översidan på laxen först och vände den sedan med den fina översidan uppåt. Ställde sedan över pannan i ugnen på 80 grader där den fick gå färdigt.

Ramslöksmajonnäsen gjorde jag så här; hade fryst förvälld ramslök som jag tinade och kramade ur så mycket vätska som jag kunde. Mixade ihop med 2-3 dl neutral olja. Blandade ett ägg, saften av en halv citron, salt, vitpeppar och en sked fransk osötad senap. Hällde över ramslöksoljan och mixade till en majonnäs. Rörde ned ett par teskedar kallt vatten och rörde om till slät och fin konsistens.

Jag bröt bort den nedre träiga delen på sparrisen, skalade från någon cm nedanför knoppen och ända ned, kokade i saltat vatten tills de blev mjuka.

Serverade den grillade laxfilén på den kokta sparrisen med råstekta potatisklyftor med paprika och en klick ramslöksmajonnäs och grillade små tomathalvor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.