Ugnsbakad lax med räk- och gräslökssås och morotssticks

ugnsbakad lax

Köpte fin sushilax på extrapris, typ Salmalax, riktigt fin produkt av absolut bästa kvalitet.

Skar laxen i portionsstora bitar, saltade runtom och lät dem ligga en stund för att temperera dem en aning. Tog en ugnsform som jag oljat med olivolja och vände laxbitarna i oljan och satte i 115 graders ugn. Gjorde likadant med små kvisttomater som jag saltade på och ställde bredvid laxen i ugnen. Lät sedan lax och tomater baka tills laxen blev knappt färdig. Tog ut och vred ett par varv med pepparkvarnen över såväl lax som tomater.

Såsen gjorde jag med bottenredning av smör och vetemjöl och spädde med lagen från räkorna, tillsatte grädde och smakade av med lite vitpeppar (ev. salt om det behövs). Finskar en knippa gräslök som jag hade i såsen och hällde från den sista lagen från räkorna innan jag hällde ner räkorna i såsen där de sedan bara fick bli varma.

Skar blandade morötter (gula, svarta och vanliga) i smala stavar som sedan fick smörkoka under lock med lite salt, vinäger och en gnutta vatten bara så mycket att behöll sin spänst och tuggmotstånd.

Serverade den ugnsbakade laxen med såsen, tomaterna, morotssticksen och amaldinepotatis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.