Rimmad torskrygg med bönsalsa och coleslaw på fänkål

Rimmad torskrygg med bönsalsa och coleslaw på fänkål

Handlade idag, köpte en bit torskrygg till kvällen. Tänkte vila från potatisen – blev en bönsalsa som tillbehör istället.

Bönsalsan kan man göra på flera sätt, jag köpte min färdig i saluhallen, var KC Wallberg och Mitt Matrike som hade sous vide kokad bönsalsan med angenäm smaksättning av både lök, vitlök och strimlad vitkål, gula morötter och blandade bönor förstås. Salsan var välbalanserad i smaken och hade angenäm syra. Jag tillsatte bara lite vitt vin när jag värmde den.

Jag kan också tänka mig att det går att göra bönsalsan med hjälp av blandade bönor på burk. Då skall man först fräsa och efterkoka morötter, lök och vitlök med lite vitt vin, krydda upp med salt och peppar och sist ha i de sköljda burkbönorna lagom länge så de blir varma ordentligt.

Min torskrygg behandlade jag som jag brukar, rimmade den i några timmar i 5-6% saltlag (dvs 5-6 cl salt till 1 liter vatten, i mitt fall räckte med att göra halv rimningssats eftersom jag bara hade två fiskbitar). Med en klick smör på vardera ryggbit körde jag sedan i 160 graders ugn tills innertemperaturen kom upp i 47-50 grader, eller precis till en provsticka går lätt igenom.

Serverade ryggbiten ovanpå bönsalsan och på toppen hade jag en coleslaw på finstrimlad fänkål blandad med creme fraiche, en gnutta majo och lite flytande honung. Då blev det en fin kontrast mellan de lite syrliga bönorna, sältan i fisken och den lilla sötman i coleslawen. Ett par varv med svartpepparkvarnen fick bli pricken över i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.