Ugnsbakad Mälargös, citronpotatismos, räksås och varm gurksallad

Ugnsbakad Mälargös, citronpotatismos, räksås och varm gurksallad

Här är en blandning av sött och salt, gös från Mälaren och räkor från Västerhavet. Lägg därtill lite syra från ekologisk citron från Spanien så fick vi ytterligare en dimmension på rätten!

Saltade gösfiléerna och lade i smord ugnsform när jag skurit dem i portionsbitar, tunna bitar viks dubbla så blir tillagningstiden lika för alla bitar. Tillsatte lite vitpeppar från kvarn och några klickor smör på filébitarna. Klart för ugnen men de fick stå framme en stund medan jag fixade räksåsen. Sedan bakade jag fisken i 160 graders ugn tills den blev precis färdig.

Som valigt blev det skalen från räkorna som tillsammans med lite hackad lök fick bli grunden till såsen. Fräste på medelvärme en stund, tillsatte tomatpuré och lite hummerfond från flaska och sedan vatten. Lät sjuda i ca 20 minuter, silade från lök och skal och gjorde sedan en bottenredning som jag spädde med fonden och creme fraiche. Smakade av med lite citronsaft och hackad dill. Lade ner de skalade räkorna så de blev lagom varma till serveringen. Går de i värme för länge blir de sega och tråkiga! Sist tillsatte jag lite av det goda smörvattnet från fiskformen

Skar en bit gurka på mitten och skrapade ur de mesta av kärnorna, saltade och pepprade lite innan jag lade ned i kastrull på medelvärme med rapsolja och hackad dill, tillsatte också lite vit balsamvinäger och lät småsjuda 5 minuter.

Serverade de ugnsbakade fiskbitarna med räksåsen, den varma gurksalladen och med ett potatismos som jag smaksatt med rivet skal av en ekologisk citron.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.