Älggryta med jultvist

Älggryta med jultwist

Dagen till ära blev det en riktigt god middag ikväll, visserligen bara en en-rätters, men ändå!

Hade tagit fram en bit älgytterlår från frysen som jag putsade fri från hinnor och skar i små fyrkanter på ca 2×2 cm. Brynte i smörolja tillsammans finskurna bitar av gul lök, rotselleri och röd paprika. Kryddade sedan med salt och peppar samt torkad timjan och enbär som jag först mortlat.  Strödde lite vetemjöl över och tillsatte sedan !!julmust!! så det lagom täckte köttet. Smakade av efter en stund med salt och en sked gelé för syrans skull. Lät sjuda i knappt två timmar (beror förstås vilket kött man har, ytterlår är en rätt hård muskel som behöver längre koktid än t.ex innanlår). Mot slutet rundade jag av grytan med en knapp dl grädde.

Serverade grytan med pressad potatis och några rostade palsternacksskivor som jag lät gå i 225 graders varmluft med lite smörolja och flingsalt över tills de fått färg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.