Grynkorv med potatismos, ärter och rårörda lingon

Grynkorv av fläsk- och hjortfärs Grynkorv med potatismos, ärter och rårörda lingon

Det här gör alla västgötar tårögda av glädje, grynkorv är Västergötlands landskapsrätt nr 1. Minns den lyriska beskrivningen av den här maträtten när den bjöds i anslutning till ett Slow Food möte i Varnhem för några år sedan. Tänkte att jag skulle försöka göra grynkorv vid tillfälle, igår blev det så, givetvis på mitt vis men med ledning av receptet från Västgötarna. i grynkorv skall vara fläskfärs, korngryn, kryddor och buljong/vatten. Jag kompletterade med hjortfärs och hade mörk öl som vätska istället för buljong/vatten. Det här är ju lite överkurs och nördvarning att göra egen korv.

Om du inte har egentillverkad korv finns ju fläskkorv, värmlandskorv eller julkorv att köpa rå i de flesta butiker. Man naggar korven med en sticka så går den inte sönder så lätt när man sjuder. Gör ett kokvatten som du kryddar med salt, svartpepparkorn, någon lökbit och lagerblad. Lägg i de råa korvarna och sjud väldigt försiktigt i ca 45 minuter, vänd korvarna någon gång under tiden. Koka potatis och gör ett gott mos (jag brukar ha i ett par skedar av kokspadet från korven i moset, blir lite extra knorr) och tillred frysta gröna ärtor enligt anvisningarna på paketet.

Jag serverade korven i bitar med potatismoset, ärtorna och de rårörda lingonen. Jag bjöd lite grovkornig senap till samt en god öl!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.