Ett sätt att få bättre smak på en färsk torskfilé är att rimma den. Det kan man göra på flera olika sätt, man kan salta den runtom en halvtimme innan man skall göra iordning den och låta den ligga i kylen dra år sig saltet. Sedan torkar man av den med hushållspapper och tillreder.
Jag brukar göra en kallrörd lag om ca 7%, dvs 7 cl salt till en liter vatten men för det mesta brukar det räcka med att halvera satsen om man bara har ett par filéer. Sedan lägger jag filéerna i saltlagen och låter stå i kylen några timmar. Tar sedan fram och slår ut lagen och torkar av fisken. Bakar den i 160 graders ugn i en smord ugnsform och en klick smör på vardera filén. Fisken är klar när innertemperaturen är runt 50 grader eller när det går att sära de fina lamellerna med ett lätt tryck med fingret. Det lagom salta smörspadet som blev kvar i ugnsformen blandade jag i finskuren dill.
Jag serverade den ugnsbakade fiskfilén med nykokt delikatesspotatis, ett par tomatklyftor, en bit citron och den goa smör- och dillskyn över. Gott att mosa upp i potatisen!