Igår kväll blev det grabbmat, vi var 8 glada grabbar (och gubbar om du vill) som pratade lite bygg- och fastighetsfrågor under angenämt ackompanjemang av stekt saltsill med löksås, öl och snaps!
Förberedde tidigt löksåsen genom att steka ett rejält lass med gul och röd lök som jag skurit i strimlor. Kryddade med salt, vitpeppar från kvarn och några nypor råsocker. När löken mjuknat något hällde jag på grädde och rörde om och sedan fick det stå och småsjuda i fem – tio minuter. Jag smakade av med en skvätt vit balsamvinäger.
De saltade sillfiléerna hade jag vattnat ur i kallt vatten ca 4 timmar (enligt anvisningar på burken). Hällde av vattnet och lät sillfiléerna rinna av i durkslag. Sedan vände filéerna i grovt rågmjöl som jag först blandat upp med lite vitpeppar och pyttelite salt. Smörstekte sedan direkt innan serveringen.
Serverade de nystekta sillfiléerna med den uppvärmda löksåsen och kokt skalpotatis samt en nypa ärtskott. Blev kanongott!