Sotare på mitt vis

Sotare på mitt vis

Stekt färsk strömming är himla gott. Här har jag gjort sotare på mitt vis, dvs använt färdigrensad istället för hel strömming.

Jag började med att nypa bort ryggfenan på de rensade filéerna och sköljde sedan i kallt vatten och hängde att rinna av på kanten av en bunke. Lade ut fileéerna på papper så de fick torka till. Strödde lite grovt salt på varje köttsida och vek sedan ihop fileérna så de blev som hela fiskar, strödde några grovsaltkorn på varje filé och stekte sedan i het torr gjujärnspanna, ett par minuter på varje sida.

Till sotarna blev det potatisstomp, kokt potatis som jag ”stompade” till med en visp och rörde ut lite creme fraische och bregott i och kryddade med salt och vitpeppar.

Många föredrar några droppar ättika på strömmingen, så den blir mera lättsmält, jag serverade lite ättiksgurka till och hoppas på samma resultat.

Hade också gjort ett dillsmör som jag klickade över de nystekta strömmingarna. Jag blandade bara rumsvarmt smör med hackad dill, salt och peppar samt några droppar lime eller citron. Smöret fick sedan stelna till lite i kylen innan den skedades upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.