Nu har jag bakat en riktig sötlimpa. Fick receptet från en annan matfantast och ”instagrammare” #ipatriciaskok. I hennes värld heter den Tomtens limpa och receptet kommer här. Patricia hade dubbel sats men jag skalade ned till häften, min degknådare klarar inte mera än 0,5 liter vätska, så här är det reducerade receptet:
- 0,5 liter 37-gradigt vatten
- 1 pkt jäst för söta degar
- 1/4 tsk salt
- 1-2 ägg
- 1/2 påse brödkryddor (ca 8gr)
- 1/2 pkt farinsocker (250 gr)
- 1 kg rågsiktsmjöl
Arbeta ihop alla ingredienser och kör ca 15 minuter i maskin. Låt jäsa i bunken ca 20 minuter. Arbeta ut degen och dela i tre delar och baka ihop till limpor lika långa som plåten är bred. Låt jäsa under handduk i 1 timma. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter. Täck över bröden med folie om de blir för mycket färg på dem.
Härligt saftiga, söta och goda, kan tänka mig att en skiva julskinka och lite skånsk senap blir en jättebra smakbrytning.