Kalvfärs behöver inte ovillkorligen betyda Wallenbergare. Idag gjorde jag järpar istället.
Blandade färsen med ett ägg, salt och vitpeppar från kvarn. Hällde i en skvätt grädde och sedan en mix av stekt lök och morot som jag hade tagit reda på härom dagen då de stekt med rostbiffen i ugnen ett par timmar. När jag silade ifrån lök och morötter från skyn tyckte jag det var synd att slänga så god smak så jag mixade och ställde i kylen. Hade redan då kalvfärsen i tanke!
Gjorde sedan avlånga järpar som fick steka i smörolja på medelvärme runtom. Tillsatte sedan grädde och vatten, lite balsamvinäger och smakade av med soja och torkade örtkryddor. Jag hade Provensalska kryddor och lite Persilade (köpt på Carlströms). Lät sedan sjuda tills järparna blev färdigstekta rakt igenom.
Serverade järparna med såsen, stekt potatis som fått lite krisp i pannan av en nypa socker och lite ströbröd. Lättkokt broccoli och en sked rårörda lingon ackompanjerade.