Hittade till min förtjusning färsk grönkål i butiken sist när jag handlade. Så gott och med mycket vitaminer!
Sköljde grönkålen och repade av stjälkarna och förvällde i saltat vatten några minuter. Hällde av och ”tryckte ur” kokvattnet så gott det gick. Lade grönkålen på skärbräda och skar i stora bitar. Hackade en lök och skar en vitlöksklyfta i små bitar. Fräste lätt i smörolja i kastrullen och när löken mjuknat något tillsatte jag grönkålen och rörde om ordentligt.
Varvade grönkålen och skivor av det rökta fläsket i en smord ugnsäker form. Kryddade med några ”riv” muskotnöt. Blandade 3 ägg och lika många dl gräddmjölk, saltade och vred på lite svartpeppar från kvarn och hällde över i ugnsformen. Rev sist lite ost överst och gräddade i 200 graders ugn i ca 30 minuter.
Serverade grönkålsgratängen något avsvalnad med några körsbärstomater till.