Det här är riktigt bra när man är många och inte riktigt vet när gästerna dyker upp.
Hade köpt rimmad lax av god kvalitet, givetvis kan man rimma själv men ska man ha mycket kan det vara problem med kylskåpslogistiken. Förberedda potatisen kvällen innan genom att skölja och dela sparrispotatisarna på längden. Just sparrispotatisen passar så bra att stuva för det håller ihop och är fasta trots att de får ligga i stuvningen en stund. Kokade alltså potatishalvorna i saltat vatten tills de var färdiga. Kylde av och ställde svalt. Gjorde en grundsås med bottenredning av smör och vetemjöl, buljong från kyckling och vildsvin som jag hade i frysen, samt grädde och mjölk. Smakade av med salt och vitpeppar från kvarn, en sked fransk osötad senap, saften från en citron och en skvätt vit balsamvinäger. Kylde av och ställde svalt över natten.
Innan lunch ställde jag in såskastrullen på 80 graders värme i ugnen och när några gäster dök upp tog jag potatis och lagom mycket sås och värme i en mindre kastrull, tillsatte färsk finskuren dill och lät småsjuda till potatisen var genomvarm.
Serverade sedan den dillstuvade potatisen som buffé med den uppskurna laxen, citronklyftor, sallad på mangold, tomat, gurka och rostade sesamfrön samt en sötsur dressing.