Kycklinglårfilé med dragonkryddad sås veloute´

Kycklinglårfilé med dragonkryddad sås veloute´

Nu börjar man slänga sig med köksfranskan också. Sås veloute´är en ljus grundsås som bara är baserad på buljong och redning, den innehåller alltså ingen mjölk eller grädde.

Kokade upp vatten i en kastrull, tillsatte en lök i klyftor, salt, pepparkorn och lagerblad. Lade sedan i kycklinglårfiléer och sjöd på medelvärme ca 15 minuter. Därefter plockade jag ur kycklingbitarna och lät buljongen reducera ner en stund. Silade sedan från lök och kryddor från buljongen, ställde kastrullen på värmen igen med en klick smör/smörolja och strödde i lite vetemjöl och rörde om. Tillsatte buljongen, lite i taget, medan jag vispade och fick en bra konsistens. Smakade av såsen med en halv msk torkad dragon (har man färsk dragon går det åt minst dubbelt så mycket), salt, peppar och en skvätt vit balsamvinäger. Lade sedan i kycklingbitarna som jag först hade delat. Lät allt bli varmt i ett uppkok.

Serverade kycklingen i såsen med kokt potatis och nyskördade svarta bönor (har jag aldrig provat tidigare, de blev mörkgröna när de fick sjuda en stund) och några tomatklyftor. Jo, en pytteliten smörklick på bönorna blev det också!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.