Lunchen idag blev kall inkokt lax. Ut och plockade mangold som jag sköljde och skar i bitar, förvällde lätt i saltat vatten och tryckte därefter ut vätskan ur mangolden mot kastrullsidan och hällde bort. Gjorde en liten bottenredning och lade tillbaka mangolden och strödde lite vetemjöl över. Spädde med grädde och kryddade med salt och vitpeppar. Smakade av med lite pressad citron (eller vit balsamvinäger).
Laxen hade jag kokat in i söndags. Kokade upp saltat vatten med lite kryddor, dillfrö, en bit lök och lät lagen koka en stund. Lade i laxfilén och gjorde ett snabbt uppkok, därefter drog jag pannan från plattan där laxen sedan fick gå färdigt och kallna.
Serverade laxen med den stuvade mangolden och kokt potatis, en citronklyfta och ett par tomatklyftor. det är bäst att frossa i tomaterna så länge de finns goda svenska tomater att få!