När det är extrapris på laxfilé brukar jag köpa en eller två filléer, putsar till dem och frysa in i lagom bitar. Det jag putsar bort brukar jag antingen göra laxburgare av eller också rimmar jag bitarna och gör laxpudding. Recept på detta kommer framöver.
Nu tog jag fram en filébit från frysen i lördags och tinade i kylskåpet. I söndags gned jag in filén med en blandning av salt och socker, fifti fifti ungefär. Lade in i dubbla plastpåsar kylen och vände då och då. Efter ca två dygn i rimning tog jag bort skinnet och torkade av filén. Tog fram filén ett par timmar innan serveringen och skar upp i rätt tjocka skivor (½ cm ungefär) och bjöd dillstuvad potatis till. Potatisen hade jag först kokat i tärningar i saltat vatten, hällt av potatisvattnet varav ett par deciliter som jag sparade att späda stuvningen med samt spolade av potatisen med kallt vatten så den inte skulle koka efter. Gjorde en enkel bottenredning, tillsatte potatisvattnet och en skvätt grädde, hackad dill, saften från en halv citron och smakade av med salt och vitpeppar från kvarn. Sedan vände jag ned potatisen och värmde försiktigt och lade upp på tallrikar tillsammans med laxen och en citronklyfta.