Gösfilé med rökt paprika, potatiskaka och svamp och sparris

_pUfS6UyAY9NuZyEeN8A5mlKuVClEbMrjVOjDepzdzM

Idag är det lillördag igen, då lägger jag lite extra krut på middagsmaten. Ikväll blev det en stekt gösfilé (från Mälaren förstås) som jag kryddat med salt och rökt paprikapulver. Till detta en potatiskaka med Philadelfiaost och stekta kantareller med grön sparris. Gjorde också en skummad buljong med pepparrot i. Blev riktigt gott – fick godkänt av hemmajuryn!

Började med potatiskakan, i en smord bakform varvade jag tunnt skivad potatis, salt och några klickar Philadelfiaost. Avslutade med lite smörolja och körde i ugnen en dryg timme på 185 grader. Hade smörpapper ovanpå sista lagret potatis och satte en annan likadan bakform, fylld med varmt vatten, som tyngd överst. Efter en dryg timme tog jag bort bakformen med vatten och smörpapper och ökade värmen så det blev lite färg på potatisen.

Tinade de frysta kantarellerna och stekte dem tillsammans med den gröna sparrisen i bitar och en lite purjolök i skivor, tillsatte de översta sparrisknopparna först mot slutet. Den enda kryddan jag använde var salt och vitpeppar från kvarn.

Jag kokade en dryg halv kycklingbuljongtärning i lite vatten. Redde av med majsenastärkelse utrört i lite kallt vatten. Tillsatte ett par msk riven pepparrot och sedan en skvätt mjölk precis innan jag skummade såsen med stavmixern vid serveringen.

Gösfilén delade  jag i portionsbitar, kryddade med salt och doftade över rökt paprikapulver. Stekte i smörolja tills fisken var färdig.

Serverade på varma tallrikar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.