Stekt rimmad lax med korintsås och gratinerad Pak choi

Kände en förnimmelse av barndomsminne när jag bestämde att jag skulle bjuda på rimmad lax och sötsur korintsås. Vet ju att korintsås är ett obligatoriskt tillbehör till sillbullar men jag har en svag aning om att det även serverades till rimmad lax förr i tiden.

Rimmade laxen efter recept från Karin Fransson, kokade upp en liter vatten med 3 msk salt, tillsatte morötter, lök, hel krydd- och vitpeppar, lagerblad och lät svalna. Hällde den avsvalnade lagen över portionsbitar av lax och lät stå kallt ett dygn ungefär. Tog upp laxen, torkade av den och lät den ligga i kylen för att torka till lite mer. Kryddade sedan försiktigt med en mild kryddblandning med bl.a rosepeppar och stekte hastigt bitarna på både skinn och köttsidan. Lade över på slår och körde färdigt i ugnen till ca 49 grader i innertemperatur.

Gjorde såsen av en buljongtärning och vatten som fick koka upp så tärningen löstes upp. Spelar egentligen ingen roll vilken buljong man använder, går med fisk-, höns- eller kalvbuljong. Tillsatte sedan japansk soja, vinäger/ättika och sirap så det blev en bra balans mellan syra, sälta och sötma. Lät sjuda en stund och tillsatte sedan korinterna som i det här fallet bestod av ekologiska mindre russin, höll på att leta ihjäl mig efter korinter, tydligen en säsongsvara. Redde sedan av med majsstärkelse utrört i kallt vatten till lagom simmig konsistens.

Serverade laxen med såsen, ugnsbakad pak choi (med olivolja salt och lite riven parmesan på toppen) och små delikatesspotatisar som jag snurrat runt i kastrullen med lite smörolja och persilade.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *