Det här är min spanska variant av den burgundiska köttgrytan. En mustig gryta är aldrig fel!
Började med att steka strimlad bacon som jag sedan hällde av i en gryta. Brynte sedan det bitade nötköttet, ca 700 gr (kan vara högrev, märgpipa eller grytbitar av nöt eller älg) i olivolja i stekpannan och hällde sedan över i grytan. Sedan samma sak med morötter, lök, stjälkselleri och grön paprika i bitar. Sist tre vitlöksklyftor som jag tryckt ihop med kniven och sedan skurit i strimlor. När allt sedan är i grytan kryddar jag med salt och svartpeppar från kvarn, tillsätter lite chili eller Sambal Oelek efter behag samt strör lite vetemjöl över. Slår på en knapp halv flaska spanskt rödvin och rör om, sköljer sedan stekpannan med en skvätt vatten och slår i grytan och tillsätter ett par lagerblad och smakar av sältan. Låter sedan sjuda tills köttet är mört 1 – 1,5 timmar.
Serverar grytan med ett potatismos som jag stompat med potatisstöten och sedan tillsatt lite smör, olivolja kryddor samt hack av picklade oliver, gurka, paprika och syltlök. Hustrun, min värsta eller bästa kritiker, hade föredragit pressad potatis istället, tyckte att det blev för mycket syra med de picklade inslaget. Välj själva!