Jag säger pannbiff med lök, då säger min fru att hon skulle kunna bli vegetarian om det inte var för mina köttbullar eller pannbiff med lök. Det är också en av mina favoriträtter i all sin enkelhet. Jag har nämligen inga särskilda hemligheter med mina pannbiffar.
Använd gärna blandfärs (nöt och gris), salt och peppar, 1 ägg och lite ströbröd eller brödskiva och mjölk. Tillsätt gärna lite soja i bröd-mjölkblandningen. Blanda ingredienserna och smaka av genom att sticka ner fingret i färsen och sedan känna efter om sältan känns bra. Man kan givetvis steka ett litet prov för att smaka av ”på riktigt”. Stek sedan gul och/eller röd lök skuren i strimlor med lite salt, peppar och en nypa socker. Ta ur löken ur pannan och stek sedan pannbiffarna på båda sidorna till fin färg. Behöver alltså inte bli genomstekta än.
Slå vatten i stekpannan, tillsätt gärna lite buljong (tärning eller fond på flaska), en skvätt röd balsamvinäger och smaka av. Red sedan av skyn med en blandning av majsenastärkelse och kallt vatten som du tillsätter lite i sänder så konsistensen blir lagom skyig. Lägg sedan tillbaka pannbiffarna i skysåsen och häll den stekta löken över och låt sjuda försiktigt till pannbiffarna är klara, dvs känns fasta när man trycker på dem med fingret.
Servera gärna direkt ur pannan med kokt potatis och någon grönsak!