Måste ju berätta att det går jättebra att varmröka lax och andra feta fiskar på en vanlig Webergrill (klot). Den här biten saltade jag lite med grovsalt på båda sidorna och sedan fick den dra i en bunke i kylen över natten.
Tände briketter på ena sidan av grillen och öppnade spjällen så det tog sig ordentligt. Lade rökspån i lite vatten. Torkade av laxbiten med hushållspapper och placerade den på den motsatta sidan på grillgallret. Satte in en ugnstermometer i laxbiten, hällde av vattnet från rökspånen som jag sedan tog en halv näve av och lade på glöden. Sedan snabbt på med locket och därefter ströp jag spjällen något för att hålla värmen på en lägre nivå under rökningen (ca 130-150 grader). Egfter en kort stund börjar det bolma rätt bra med rök ur spjället och vid kanterna till locket – nu var rökprocessen igång!
När röken blivit svagare hade jag på mera rökspån vartefter samtidigt som jag höll koll på innetemperaturen i laxen ,som skall upp till 52-55 grader, då laxen tas upp och får svalna.
Ät sedan laxen varm, kall eller ljummen eller varför inte till en god laxröra som jag beskrivit i ett annan recept på varmrökt lax.