Fredag kväll, en lätt och jättegod fisksoppagryta med lax, kolja, surdegsbröd och aioli. Jag gör ofta en variant av soppa som är på gränsen till gryta, gärna med någon potatis och strimlad fänkål som bas.
Fräs lätt potatis, fänkål och lök och ev mera grönsaker som du har hemma i lagoma ätbitar . Tillsätt lite tomatpuré och en fiskbuljongtärning och strö över lite vetemjöl. Toppa gärna med lite stött saffran om du gillar det. Späd med mjölk och grädde och låt sjuda tills potatisen och grönsakerna känns färdiga, smaka av med salt och peppar. Medan soppagrytan kokar förbereder du fisken genom att skära i ätstora kuber och salta lite på bitarna. Häll i soppan och rör om medan fisken är rå. Låt sedan stå på svag värme så fiskbitarna blir lagom färdiga. Rör inte om för då blir det en riktig sörja av fisken. Häll upp på varme tallrikar och bjud aioli och lite bröd till. Jo då, 1 flaska gott vin är inte fel, ta vad du gillar bäst. Hos oss blir det oftast rött trots att det är fisk!