Vill man ha riktigt fin lax av ypperlig kvalitet är det Salmalax som gäller. Utsökta och renskurna fileér av lax som vakumpackats inom 3-4 timmar efter slakt. Bara att preparera och använda kall eller varm. Men smakar det så kostar det. Kilopriset ligger strax under 300 kr men det är inte ett enda gram som går bort.
Den här rätten kom av inspiration från den välkända kocken Fredrik Eriksson som gjort ett recept åt Salmalax. Men jag gjorde på mitt vis. En mörk senapssås gjord på lite rödvinsvinäger, farinsocker, dijonsenap, HP-sås och lite raps- eller solrosolja blandas och stryks på laxfilen efter att den saltats och pepprats. Därefter bakas den i ugnen på ca 170 grader och tas ut när den är precis färdig. Serveras sedan med ett par kokta potatisar och en gurksallad gjord på urkärnad slanggurka skuren med osthyvel på längden som sedan vänds ned i lite uppvispad creme fraische med lite salt och citronsaft i. Resten av den mörka senapssåsen läggs som en sträng på tallriken – man äter ju även med ögonen!
2 Comments