Kyckling med rotfrukter i ugn

Kyckling och rotfrukter i ugn Kyckling och rotfrukter i ugn2 Kyckling och rotfrukter i ugn3

Jag gillar när man kan laga hela måltiden i en form – och då gärna i ugnen, är bekvämt och blir oftast jättegott för att de olika råvarornas smaker smälter samman på ett angenämt vis.

Styckade en rejäl kyckling från Hagby Gård i bröst- och lårdelar med benen kvar. Gned in med citron och kryddade med salt runtom och lade på ena sidan i smord ugnsform. Doftade över lite grillkrydda som jag blandat ihop tidigare inför sommarens fröjder. Skar potatis, morötter och kålrot i lagoma ätbitar, rödlöken i klyftor och vitlöksklyftorna samt citroner delade i halvor som fick åka ner i den andra halvan av formen. Saltade på rotfrukterna och ringlade över lite olivolja och stekte i 190 graders ugn med ånga och varmluft. Har man inte tillgång till ångfunktion på ugnen går det bra att sätta in en form med vatten som får ånga av under stektiden. Formen fick stå i ca 40-45 minuter, har man mindre kycklingdelar går det snabbare!

Serverade kycklindelarna uppskurna med potatis och rotfrukter och den goda skyn som bildats i formen. Jo, ett par tomater i klyftor också och en liten klick aioli fick bryta av smaken.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.