Dill- och olivoljemarinerad lax med romsås

-JnBOstxkfBMLblNszVNc37v0IHzbELnHZ7HiJu7hj4

Det här receptet är ett paradnummer hemma. Alltid lika populärt på buffén, som söndagsmiddag eller när man vill förresten. Första gången jag såg receptet var det signerat Cathrine Schück, matskribent och välkänd receptmakerska. Jag har gjort den här rätten massor av gånger och som sagt, alltid lika populär!

Köp en hel eller halv laxfilé, dra benen om det inte redan är gjort. Salta och peppra ordentligt på köttsidan av laxfilén, låt även skinnsidan få lite salt. Gnid in både köttsidan och skinnsidan med olivolja och lägg filén med skinnsidan nedåt i en ugnsform eller liknande. Lägg på rikligt med skuren dill och täck sedan formen med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 5-6 timmar. Med detta börjar tillagningsprocessen. Värm ugnen till 175 grader, ta av plastfolien, vänd laxfilén så skinnsidan kommer uppåt och sätt sedan in i mitten av ugnen och baka i 18-20 minuter. Ta ut och låt vila en stund varefter du sedan drar bort skinnet och skrapar bort det mörka som sitter precis under skinnet. Vänd sedan filén och servera varm eller ljummen.

Idag serverade jag laxen med kokt potatis, romsås (creme fraiche, majonäs, röd rom och lite sweet chilisås) och lite sparris.

 

 

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.