Gröna ärter och stekt lax med sting

JCj4qCg6rdpzIPFtZTQRPiC7t2OTh-EX8uTMO9NfZtc

Längtade efter gröna ärter så redan igår kväll lade jag ett halvt paket gröna ärter i kallt vatten enligt anvisningarna på paketet. Visst är det gröna ärter med stekt fläsk som är en klassiker, men vi har ätit så mycket fläsk den senaste tiden så jag var sugen på något annat. Det blev en bit färsk lax som jag åkte och handlade, har för mig att jag sett den kombinationen tidigare, vet dock inte var.

Hällde av blötläggningsvattnet från ärterna och fyllde på med friskt kallt vatten så det stod lite över ärterna. Saltade och lät sjuda i drygt 1½ timma. Kollade någon gång att vattnet inte hade kokat bort för mycket. Mot slutet, när jag konstaterat att ärterna börjat mjukna, tog jag av locket och lät koka lite hårdare för att reducera vätskan.

Skar laxbiten i portionsbitar och tog bort skinnet. Kryddade med salt och en ekologisk kryddblandning som heter ”Hot Spice”. Den innehåller chili, koriander, spiskummin, svartpeppar, gurkmeja, bockhornsklöver och ingefära. Stekte laxen i lite smörolja i rätt het panna, först på den ena sidan och sedan på den andra. Vred sedan ner värmen och glaserade laxbitarna med lite flytande honung. Bitarna fick gå på svag värme tills de blev lagom genomstekta, dvs, provnålen gick igenom utan motstånd.

Serverade de gröna ärterna med laxen ovanpå, öste över den goda vätskan som hade bildats i stekpannan och ett par citronbitar som också fått steka med de sista minuterna. Det blev goda smaker som funkade tillsammans.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.