Gravad och halstrad oxfilé


Skulle ha en förrätt med gravad oxfilé och hittade lite tips på nätet och så blev det det här. Hade en putsad mittbit av filén som jag rullade in i en blandning av lika delar salt och socker samt torkad dragon, lade i en plastpåse och skvätte på lite konjak. Lade påsen i en skål i kylen och vände den lite då och då, lät den ligga i ett dygn ungefär. Tog ut filén ur påsen och torkade av den och lät den sedan ligga och bli nästan rumsvarm. Körde på full fräs på grillen så den blev riktigt het och halstrade sen filén ett par minuter runtom så den fick längsgående gallermönster. Lät den sedan ligga i rumstemperatur tills det var dags att skära upp den i så tunna skivor som möjligt.

Hade förberett tillbehören, ruccolasallad som jag lade i botten på tallriken, därefter de tunna filéskivorna, bitar av honungsmelon, rödlöksringar och snedskuren grön sparris, öste därefter över en dressing blandad av vitvinsvinäger, salt, honung och olivolja och för att få lite extra knorr på anrättningen strödde jag över purjolöksaska på toppen (det gröna från purjolök skuret i bitar och utspritt på bakplåtspapper i ugnsformen och körd på ca 130 grader varmluft tills löken mörknat och blivit spröd – avslutade med att mixa de spröda bitarna lätt).


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *