Högrev av fjällko – en delikat råvara!

Ojojoj vilket kött, fick förmånen att köpa kött från fjällko direkt på gården, Sjogsta i Teda mellan Enköping och Västerås. Jag har en viss böjelse för framdelskött så mitt val föll först och främst på högrev. Generellt en styckningsdetalj som är både välsmakande och användbar i olika tillagningar.

Första förpackningen högrev delade jag i två bitar och tillagade på olika sätt. Mitt mål var att låta köttets egen smak framträda utan alltför mycket inslag av kryddor, endast salt och nymalen svartpeppar fick det bli i båda fallen. Efter kryddningen vacuumpackade jag en bit och körde sous vide i 59* grader i ca  9 timmar. Tog ur påsen och torkade av köttet som jag sedan smörstekte lite snabbt och öste med en krossad vitlöksklyfta och en timjanskvist i pannan. Tog upp och lät köttet vila på skärbrädan. Under tiden hällde jag i köttsaften/spadet från vacuumpåsen i pannan och lät sjuda en stund i steksmöret.

Skar upp det utomordentligt fina köttet i skivor och serverade med potatisgratäng, smörkokta morotsstavar och den goda smörskyn. Det behövdes verkligen inga köttbestick för att skära i det fina köttet.

*) 59 grader är en kompromiss mellan hustruns rädsla för blodigt kött och min önskan att få lite mera rare. Blev faktiskt en riktigt fin rosa färg och bra konsistens i alla fall.

Återkommer till den andra biten högrev som säkert kommer på bordet i helgen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *