Nattbakad äppelmustfläsk med rostad spetskål samt potatis- och jordärtskockspuré

Att jag gillar långkok är ju ingen hemlighet, har ju en hel del sånt här på bloggen. Det är ju faktiskt så att långkok inte behöver vara särskilt tidsödande eller jobbigt.

Den här gången hade jag en rätt mager bit rimmad sidfläsk med svålen kvar som jag skårade lite i svålen, lade i ugnsform med svålsidan upp, hällde på äppelmust och lite balsamvinäger och ställde i ugnen på 80 grader, lät stå i ugnen över natten, dvs 10-12 timmar, hällde sen av spadet i en kastrull och lät fläsket ligga kvar i formen. Kylde ner allt och förvarade i kylen tills det var dags att laga middag.

Skedade bort fettkakan på spadet och ställde sedan kastrullen på spisen och reducerade ned till ca 1/3-del. Delade det kalla fläsket i portionsbitar. Tog ett par skedar av det reducerade spadet och blandade med sirap till en glaze som jag penslade över svålsidan på fläsket. Ställde sedan in i ugnen på hög värme så fläsket blev genomvarmt och glaserat.

Serverade fläsket på ugnsrostad spetskål, rödlök och några tunna skivor palsternacka tillsammans med några klickar smör och lite flingsalt, hade några tunna gröna sparrisar som jag slängde med i slutet av ugnsrostningen. Till det en puré av potatis och jordärtskocka samt några skedar av det reducerade spadet på toppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.