Laxtartar med hummerklo

Del 1 av en riktigt lååång lördagslunch i goda vänners lag.

Med inspiration från veckans avsnitt av Kockarnas Kamp gjorde jag en variant av Jonas Svenssons laxtartar, dock på mitt sätt förstås. Blandade en tartar av finskuren Salmalax, salt, pressad citron, grov söt senap, en klick majonnäs och finskuren gräslök. Lät stå i kylen någon timme så att smakerna fick smälta samman. Hyvlade under tiden tunna remsor av rättika som fick laka till sig med lite salt på ett fat. Delade hummer, som skulle vara till varmrätten, och rensade klorna och försökte få dem så hela som möjligt. Rörde samman en kräm av creme fraîche, majonnäs och wasabi till angenäm styrka och smak.

Packade laxtartaren i en cylinder på tallrikarna, virade den hyvlade rättikan runt varje ”torn”, fyllde med en sked rostad lök och wasabikrämen ovanpå löken och sist den fina hummerklon på toppen. Lade en klick kräm vid sidan tillsammans med mashésallad och sist lite purjolöksaska över tallriken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *