Småländska kroppkakor

Jag är nog lite galen, sätta igång och göra kroppkakor en söndagskväll utan förberedelse. Hade tagit fram frukostkorv från frysen som tinat men när jag skulle skala potatis kom jag på idén att göra kroppkakor. Hade några rökta fläskskivor i kylen som hade legat ett tag så det fick avgöra saken. Kokade potatisen, tärnade det rökta fläsket fint tillsammans med en gul lök, fräste lätt i smör och kryddade med kryddpeppar. Pressade den kokta potatisen (ca 500 gram) och lät den svalna i en bunke, tillsatte två ägg, lite salt och en dl vetemjöl och blandade runt ordentligt. Tillsatte sedan ytterligare vetemjöl under omrörning till en rätt kladdig deg som ändå gick att hantera. Gjorde en rulle av degen och delade den i lagom stora bitar som jag, med oljade händer, formade till bollar som jag plattade till och lade fläsk- och lökfyllningen på och sedan nöp ihop dem ordentligt. Sjöd sedan kroppkakorna i saltat vatten tills de flöt upp. Serverade med brynt smör, rårörda lingon och skurna ärtskott på toppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.