Miso ramen med fläskfärsbullar i Black bean sauce.

Lite trendigt fredagsmys. Ramen är en Japansk sopprätt som kan se ut nästan hur som helst bara den utgår från en god buljong. Varje region han sin egen specialitet och inom varje region har varje streetfoodställe, hem eller restaurang sin egen variant. Utöver buljongen är det alltså bara fantasin som sätter gränserna för vad mer som ska ligga i skålen, fågel, fisk eller mittemellan!

När jag gjorde kålpudding häromdagen tog jag undan lite fläskfärs och stekte några färsbullar som jag bara kryddade med salt och peppar. Tog fram dem till kvällen och hällde lite asiatiskt bönsås över, hade säkert kunnat vara teriyakisås, hoisinsås eller varför inte lite BBQ-sås istället. Värmde bullarna med såsen över i micron innan serveringen. Innan dess gjorde jag en buljong av vatten och miso, en fermenterad bönpasta som man hittar på den asiatiska hyllan i butiken, och smakade av med lite risvinäger. Lade sedan ned vetenudlar i buljongen och höll på värme en stund tills nudlarna kändes färdiga.

Bottnade portionsskålar med strimlade grönsaker, jag hade gulbeta, gul morot, små blomkålsbuketter, rättika och skurna ärtskott. Här kan man ta vad som finns i grönsakslådan tycker jag. Fyllde upp med den heta buljongen och nudlarna och toppade med nykokta ägghalvor, färsbullarna, finskuren purjolök, machesallad och rostade sesamfrön. Sen var det bara att peta i sig med pinnarna och sörpla upp buljongen på asiatiskt vis, smakade riktigt gott och gav en lätt mättnadskänsla.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *