Sous vide för hela slanten

02-no-other-equipment-needed

Berättade tidigare om att jag köpt en ny cirkulator för sous vidematlagning – dvs i vattenbad på låg värme under lång tid i vakuumpåse eller plastpåse med zipförslutning. Har nu i helgen kört två påsar i samma bad, det ena med ett par bitar högrev, fint renskurna från hinnor och senor och kryddade med salt, nymalen svartpeppar, cajunkryddblandning och några skivor rödlök. Den andra påsen innehöll en bit färsk sidfläsk som jag putsat från svål och onödigt mycket fett, kryddat med salt, nymalen vitpeppar och mortlad fänkål samt några äppelskivor, vek sedan ihop och vakuumpackade.

Körde påsarna i vattenbad i cirkulatorn på 65 grader och efter ca 12 timmar tog jag ur påsen med fläsk. Skar köttet i portionsbitar och stekte på dem så det blev lite färg på snittytorna. Fräste bitar av potatis och morötter i lite smörolja, hällde över vätskan från sousvidepåsen och lät sjuda under lock så de blev nästan mjuka, tillsatte grädde, bitar av svartkål och kokade färdigt utan lock tills det blev lite simmigt. Serverade den gräddiga potatisen, morötterna och svartkålen med den härligt möra och saftiga fläsksidan.

fullsizeoutput_200d

Sen var det högreven, som fick gå ytterligare 6 timmar i cirkulatorn, alltså sammanlagt 18 timmar. Tog upp bitarna ur plastpåsen och höll på värme. Gjorde en riktigt god sås genom att koka ned köttsaften från påsen och tillsatte sedan grädde och smakade av med salt, peppar och en klick gelé. Serverade köttet uppskuret i härligt möra och saftiga medaljonger med såsen och råstekt potatis och en klick gelé.

fullsizeoutput_200c

Det blev även några fina bitar kvar till lunchlådor i veckan!

fullsizeoutput_200e

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *