Älgfilé provencal med trattkantareller i grädde

img_2383 fullsizeoutput_1f79

Började med att skala och skiva potatisen i rätt tunna skivor. Stekte i smör och olja och kryddade med salt och nymalen svartpeppar. Rörde om då och då och hällde över i en ugnsform när potatisarna var nästan genomstekta.

Hade torkade trattkantareller och d:o svart trumpetsvamp som jag lade i blöt tills de mjuknade. Hällde av och tryckte ur vätskan och fräste svampen lätt i smörolja tillsammans med finhackad lök. Kryddade med salt och svartpeppar från kvarn och slog på grädde och en skvätt vitt portvin. Sedan fick svampen sjuda lätt i kastrullen till grädden krämade till sig lite.

Rumstemperarade älgfilébiten, kryddade med salt och nymalen svartpeppar. Stekte i rätt het panna, först i olja och sedan med en klick smör tills den hade fin yta runt om. Ställde pannan i 150 graders ugn och lät innertemperaturen gå upp till 58 grader, lät därefter vila i folie 10-15 minuter.

Medan köttet vilade ställde jag in potatisen i ugnen så den blev varm, skivade upp köttet som jag lade över potatisen sedan klickar av persilja- och vitlökssmör på toppen. Sist in i ugnen så smöret smälte lätt över köttbitarna innan jag serverade på tallrikar med lite spröd sallad under och den gräddkokta svampen vid sidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.