Kålpudding med sås och stekt potatis

IMG_1932

Är väl lite tjatig med min färska vitkål, men jag kan inte låta bli, så himla gott. Nu blev det kålpudding, den här gången gjord på färsk vitkål och fläskfärs, serverad med sås och stekt färskpotatis samt rårörda lingon vid sidan om.

Blandade ut färsen med salt, nymalen svartpeppar och Epiche Riche (Tore Wretmans kryddblandning som är snarlik fyra kryddor. Jag gör den av en del vardera av mald muskotnöt, kryddpeppar och kryddnejlika samt två delar mald vitpeppar). Späder sedan försiktigt med gräddmjölk så färsen blir ganska lös.

Skär kålen i bitar och bryner i smörolja med salt, vitpeppar och sirap. Lägger hälften av den brynta kålen i botten på en ugnssäker form, breder ut färsen jämt ovanpå och toppar med resten av kålen. Kör i 200 graders ugn ca 50-60 minuter.

Gjorde sist en bottenredning till såsen med lite smörolja och lite vetemjöl, spädde med vätskan som bildats av kålpuddingen i formen samt lite grädde. Smakade av med salt och någon droppe vinäger för att möta sältan och sötman med. Färgade till sist med lite colorit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.