(Hjort)kalvbiff, ramslökssmör, potatis- och jordärtskockspuré, rökt sidfläsk, ramslök och picklad rödlök.

IMG_1868

Det har varit ramslökstid nu, dessvärre har jag inget ställe jag själv har hittat den vilda primören men som tur är har den hittat till ICA Maxi på Erikslunds hyllor. God att göra soppa på och också att bara fräsa lätt och servera som tillbehör som jag gjorde igår kväll.

Kalvbiffen skar jag i medaljonger och plattade till och lät bli rumsvarma innan jag kryddade med salt och peppar och stekte i smörolja till önskad grad. Lät sedan ligga under folie och vila i 5 minuter innan jag skar medaljongerna på skrå och serverade på tallriken med tillbehören.

Ramslökssmör gjorde jag av lättfräst ramslök som jag finskurit och blandat med rumsvarmt smör, salt och saften av en halv lime. Snurrade ihop i plastfolie och lade i kylen tills det var dags att servera.

Potatis- och jordärtskockspurén gjorde jag såhär: Skalade ungefär lika mycket potatis som jordärtskockor som jag skar i bitar och kokade i saltat vatten. Hällde bort kokvattnet, mosade med visp, tillsatte salt, nymalen vitpeppar, crème fraîche och en sked Bregott som jag mixade in i moset till en slät puré. Höll sedan på värme tills serveringen.

Rökt sidfläsk skar jag i strimlor och stekte på medelvärme och lade åt sidan och höll varmt.

Picklad rödlök är populärt och gott tillbehör till alla möjliga kött- och färsrätter. Kokade upp en 1-2-3 lag (ättikssprit, socker och vatten). Skar rödlök i strimlor, hällde över den värme lagen och lät stå och dra samtidigt som det svalnade.

Serverade sedan som på bilden; purén med det rökta sidfläsket, kalvbiffen i skivor, ramslökssmöret, lite fräst ramslök, den picklade rödlöken och en stekt tomathalva med lite persilade på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.