Skinkstek med gräddsås, potatis, morötter och ättiksgurka

zkErqrA9JRMqXR9iBxVSfuIOxfsUQpNrLlXWGcp0Dbo

Det här blir en fin söndagsstek tänkte jag när jag såg skinksteken i butiken. Riktigt nostalgiskt faktiskt, var länge sedan vi åt en sådan klassiker. Jag såg den här bilden framför mig.

Jag började med gurkan som skall vara riktigt välbalanserad i syra och sötma. Jag blandade 1 del ättikssprit (12%) 1 del vatten och 2 delar socker plus en nypa salt och ett varv med vitpepparkvarnen. Rörde så sockret löste sig. Skivade nästan en hel slanggurka som jag varvade med finhackad persilja. Tryckte till så vätskan kom i nivå med gurkan. Sedan in i kylen och stå till sig.

Köttet torkade jag av, kryddade rikligt med salt och peppar, brynte i panna tillsammans med en klyftad gul lök och ett äpple, också det i klyftor. När köttet var brynt runtom lade jag över biten i en ugnsform. Slog vatten i pannan som fick koka upp och sedan över till formen med kött. In med en köttermometer i tjockaste delen och in i 175 graders ugn tills innetemperaturen kommit upp i 75 grader (tar ca 1,5 tim). Sedan tog jag upp köttet som fick vila i folie medan jag fixade såsen.

Gjorde en bottenredning, spädde med den avsilade skyn från köttet och tillsatte sedan en skvätt röd balsamvinäger, lite grädde och smakade slutligen av med salt och vitpeppar från kvarn.

Serverade köttet i skivor med såsen, potatis och morötter och den inlagda gurkan. Jodå, man kan ta extra mycket sås så man kan mosa potatisen i såsen när ingen ser på!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.