Skrei på norskt vis

F9fnUBgy-KEFhOVI85uY5Rwa9RO3cseg0pZdKqyUY1Q 3KtXnDcPctn6Dsua_OyMfw8f6krkWYe3h83f6iUXsyg

Det var förra året så här dags som jag först hörde talas om Skrei. Hann aldrig med att köpa då men nu har jag handlat både rygg och kotletter med ben. Nu lagar vi det sistnämnda. Eftersom det är lite ben i kotletterna är det kanske ingen barnmat men plockar man isär fiskköttet när det är kokt kan man nog ordna det benfritt i alla fall.

Skrei är en torskfisk, dock inte riktigt med samma dna-uppbyggnad som den vanliga kusttorsken. Den lever i trakterna av Barents Hav och går ner för att leka vid den norska nordkusten runt Lofoten. Då fångar man dessa under en begränsad tid så här i vårvintern.

Kokade först upp en lag med ordentligt saltat vatten med det gröna från en purjolök, putset från fänkål och morötter i bitar. Sedan i med lagerblad, svart och vit peppar och en skvätt vit vinäger. Lagen fick koka en stund och sedan ner med fiskkotletterna och, när lagen kokade upp igen, lade jag på locket och stängde av värmen. Kolla med en sticka att fisken är klar innan du lägger upp den.

Fräste lite finstrimlad bacon och lade på hushållspapper. Gjorde en bottenredning och tillsatte rödvin och lite av fisklagen. Smakade av såsen med salt och smör och till sist någon droppe kolorit för färgen som såg lite fjuttig ut innan.

Serverade fisken på varma tallrikar med kokt potatis, morötter och bitar av fänkål som jag kokat i samma kastrull, lade dock i fänkålen lite senare så den inte blev överkokt. Sedan hällde jag på den varma rödvinssåsen och strödde de stekta baconstrimlorna över, och så lite finhackad persilja och ett par minitomater mest för färgens skull. Sedan blev det ett glas rödvin till av samma sort som jag haft i såsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.