Utskuren biff med Pommes Anna, svartkål och rödvinssås

IMG_1707

Härlig onsdag, då blir det ofta lite extra gott. Köpte en bit utskuren biff med kappan kvar. Lät köttet bli rumstempererat genom att ligga framme ett par timmar före tillagningen.

Tunnskivade potatis som jag varvade i ugnsform med olja och salt, stekte i 220 grader varmluft tills det fått färg och blivit genomstekt. Hade svartkål som jag sköljde, torkade i hushållspapper och skar i bitar, lade i smord ugnsform, ripplade rapsolja över och strödde flingsalt på. Körde en stund i ugnen tillsammans med potatisen.

Gjorde en rödvinssås genom att sjuda lite grönsaksbuljong med rödvin och en skvätt vatten. Smakade av med lite balsamvinäger och rörde ned ett par klickar rumsvarmt smör.

Saltade och vred ett par varv med svartpepparkvarnen över köttet. Lade i het panna med olja och stekte på båda sidorna av köttbiten och vände med 15-20 sekunders mellanrum och stekte tills det blivit en bra yta på båda sidor. Vred sedan ned värmen, tillsatte ett par msk smör, en kvist timjan och ett par vitlöksskivor och öste smöret över köttet hela tiden och tog innertemperaturen på köttet till önskad nivå, 50 grader = röd kärna, 55 grader = rosa kärna och 60 grader genomstekt. Lät köttet vila på skärbräda i 5-10 minuter.

Serverade köttet uppskuret i skivor på diagonalen med rödvinssåsen över och med potatis och svartkål som tillbehör. Jag hade också en rotfruktspuré som i kylen som jag värmde i micron och lade på tallriken. Ett gott och fylligt Italienskt rödvin satt inte fel heller!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.