Knödel

IMG_1627

Knödel låter väl inte så spännande kanske men jag blev nyfiken på ett recept i Gert Klötzke och Niclas Wahlströms bok Bra Kött. Såg himla gott ut och var påfallande likt den småländska kroppkakan som tillhör en av mina husmansfavoriter. Som vanligt modifierade jag receptet en aning och använde mig av rester från julbordet. Istället för rökt sidfläsk hade jag rökt vildsvinsskinka och en skiva julskinka och den kokta potatisen kom naturligtvis från julbordet. Annars är receptet såhär:

Riv på den grova sidan på rivjärnet 600 gram kokt skalad och kall potatis som helst ska vara ett par dagar gammal. Lägg i en större bunke eller på arbetsbänken. Tillsätt 100 gram vetemjöl, 1 äggula, salt och blanda om lite snabbt till en deg. Knåda inte för mycket då blir det lätt stabbigt. Stek små tärningar av rökt sidfläsk och hackad charlottenlök (eller vanlig gul lök går också bra) i en klick smör i stekpannan så löken mjuknar utan att få färg. Ställ åt sidan för att svalna. Hacka persilja och strö över fläsket och löken.

Blanda in de stekta i degen och rulla 10-12 bollar av smeten. Sjud upp en stor kastrull med saltat vatten och lägg i knödlarna en och en och låt sjuda tills de flyter upp till ytan för då är de färdiga. Se till att inte koka vattnet för hårt, då kokar de lätt sönder.

Ta upp knödlarna med en hålslev och servera med smält smör och rårörda lingon.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *