Souse vide kokt rullad av lammrostbiff, potatis- och rotfruktspytt samt gurk- och äppelsallad

bild

Lång förberedelse men snabbt fixat när det var middagsdags. Hade en lammrostbiff som jag ville piffa upp lite extra, skar upp köttbiten och vek ut till en cm-tjock platta. Kryddade med en blandning av nitritsalt och vanligt havssalt, grovmalen svartpeppar och någon lämplig örtkrydda (rosmarin passar ju bra till lammet t.ex). Rullade ihop och band om med steksnöre så rullen hängde ihop ordentligt. Strödde kryddblandningen runt och vakumpackade i plastpåse för ändamålet. Körde sedan påsen i 72 graders vatten i cirkulator under ca 3-4 timmar. Kylde sedan ned snabbt i isvatten och förvarade i kyl tills det var dags att använda. Hos oss låg den i kylen knappt en vecka – håller sig mycket längre eftersom den både är saltad, tillagad och vakuumförpackad.

Tog fram köttpåsen och öppnade, tog vara på köttsaften i påsen till såsen. Torkade av och brynte köttet i stekpanna runtom. Ställde sedan in i ugnen på ca 140 grader för att värmas ordentligt.

Stekte pyttbitar av potatis, gulbeta och morot (går fint med vilka rotfrukter som helst, ta det du har hemma) och kryddade med salt, en nypa socker och lite nymalen vitpeppar. När pytten fått lite färg arted jag ned värmen och lät den gå färdigt under omrörning lite då och då.

Skölja ur påsen där köttet legat och hällde i kastrull, spädde med vatten, balsamvinäger och smakade av med socker och salt och färgade med colorit. Redde av med majsenastärkelse utrört i kallt vatten och rundade av med några smörklickar.

Serverade köttet uppskuret i cm-tjocka skivor med pytten och såsen samt en grovkuren sallad av slanggurka och äpple. Några ärtskott på toppen också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.