Ugnsbakad lax på smörstekt mangold med potatis- och jordärtskockspuré samt lätt syrad gulbeta och gurka

IMG_1611

Jag hade en välputsad bit laxfilé med skinn som jag saltade och strödde citronpeppar över. Skar portionsstora bitar genom laxköttet utan att skära genom skinnet. Lade i ugnsform och bakade av i 200 graders ugn tills fisken var precis färdig (innertemperatur ca 52-55 grader). Lät sedan vila en stund innan serveringen.

Tinade upp förvälld mangold från frysen och fräste försiktigt i en rejäl klick smör, saltade lite och vred ett varv med vitpepparkvarnen.

Kokade mjölig potatis i bitar tillsammans med jordärtskockor i saltat vatten. Hällde av kokvattnet, mosade med visp, tillsatte salt, nymalen vitpeppar, en klick Bregott och en skvätt mjölk. Mixade med stavmixer till slät puré.

Finstrimlade en gulbeta och en bit gurka, saltade försiktigt, tillsatte sedan lite äppeljuice och vände om och lät sedan stå och dra i rumstemperatur till serveringen.

Rostade några macadamianötter i torr stekpanna. Lade sedan upp den smörfrästa mangolden, laxbitar, puré och de marinerade grönsakerna. Toppade till sist fisk och puré med rivna macadamianötter.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.