Kolja med räk- och dillsås

IMG_1291

Tog fram ett par bitar koljafilé och ett gäng oskalade räkor ur frysen och tinade under eftermiddagen.

Skalade räkorna och lade räkor och skal i varsin hög. Räkorna åkte in i kylen och skalen fräste jag med hackad rotselleri och schalottenlök i smörolja, först på rätt hög värme så skalen blev vita av värmen. Kryddade med lite salt och nymalen vitpeppar, en klick tomatpuré och ett lagerblad. Hällde så på vatten och lät sjuda i ca 20 minuter. Silade av skalen och hällde tillbaka buljongen i kastrullen och reducerade tills det bara återstod någon halv cm på botten. Hällde på grädde och lät sjuda en stund innan jag smakade av med mera salt, vitpeppar och en liten gnutta vit balsamvinäger (går bra med pressad citronsaft också). Innan serveringen tillsatte jag hackad dill i såsen.

Fisken saltade jag och lade i en smord form med ett par klickar smör över. Satte in i 150 graders ugn. Hyvlade också några tunna skivor fänkål som jag lade på ett bakplåtspapper, saltade lite och strödde en nypa socker över och några droppar olja. Lade överst i ugnen och lät den stå till den fick lite färg.

Serverade fisken draperad med såsen, lade de kalla räkorna över, ett par kokta potatisar och citronklyftor. På toppen lade de rostade fänkålsstrimlorna. Jag tycker man kan kalla såsen för räksås trots att räkorna och såsen serverades separerade. Räkskalen hade ju gjort smakjobbet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.