Varmrökt lax med ljummen potatissallad och stingsås

IMG_1286

Hade varmrökt lax i kylen. Jag rökte den i min ABU-rök för någon vecka sedan och vakumpackade. Den här gången var jag lite försiktigare med rökspånen så det blev en mildare och mera angenäm röksmak.

Värmde laxen varsamt i 125 graders ugn.

Rörde ihop en stingsås av en tsk Colmans senapspulver och en liten skvätt vatten, tillsatte flytande honung och ett par msk crème fraîche och smakade av med salt och vitpeppar. Tillsatte sedan finhackad färsk gurka som först fått legat och dragit med lite salt över. Lät såsen sedan stå i kylen och dra en stund.

Tunnskivade en gulbeta, en bit fänkål och en halv schalottenlök som jag vände ned i en dressing av en liten skvätt fikonvinäger och lite rapsolja. Saltade och vred ett varv med svartpepparkvarnen. Kokade ett par fasta potatisar med skal. Lät dem svalna något innan jag skalade dem och skar ned i salladen.

Serverade den uppvärmda rökta laxen med den ljumna potatissalladen, stingsåsen och ett par lättkokta vita sparrisar från Hjo. Lite fryst dill fick toppa anrättningen. Sedan blev det säsongspremiär för en god flaska rosé.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.